Thursday, June 13, 2013

Το κράτος θα έχει λιγότερα έσοδα από το κλείσιμο της ΕΡΤ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Πέρα από το πολιτικό μέρος της πράξης αυτής και τον τρόπο με τον οποίο έγινε, το κράτος δεν θα έχει κέρδος από αυτή την κίνηση αλλά χάσιμο. Θα έχει λιγότερα έσοδα.

Η οικονομία ενός κράτους δεν είναι όπως η οικιακή ή η οικονομία μίας επιχείρησης. Δεν ισχύσει η αντιστοιχία λιγότερα έξοδα περισσότερα κέρδη.

Το κράτος έπαιρνε από τους πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, 300 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την ΕΡΤ. Απ' αυτά τα 300 εκατομμύρια, επέστρεφαν στα ταμεία του μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολόγησης τα τρία τέταρτα σύμφωνα μ' αυτή την ανάλυση. Δηλαδή το κράτος είχε έσοδα 225 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΡΤ. (Για το 2013 ο προυπολογισμός της ΕΡΤ  ήταν 205.4 εκατομμύρια ευρώ κι επομένως τα έσοδα του κράτους ήταν 150 εκατομμύρια).

Τώρα που θα κλείσει η δημόσια τηλεόραση, τα έσοδα αυτά δεν θα εισπραχτούν. Έλα ντε που υπάρχει υστέρηση εσόδων λόγω της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλει η τρόικα και πρέπει αυτά τα λεφτά να εισπραχτούν από κάπου (μαντέψτε από ποιον). Έτσι θα μπουν φόροι αντίστοιχου ποσού. Επομένως δεν θα πρέπει να χαιρόμαστε που δεν θα πληρώνουμε στον λογαριασμό της ΔΕΗ την ΕΡΤ γιατί πάλι εμείς θα τα πληρώσουμε.

Παράλληλα, φεύγοντας αυτά τα λεφτά από την κατανάλωση θα αυξηθεί η ανεργία και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι γνωστό ότι η μείωση των δαπανών σε περίοδο ύφεσης είναι αυτοκτονία. Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την ύφεση του 1929 με αύξηση των δαπανών χρησιμοποιώντας τον ''εργοδότη της εσχάτης προσφυγής''.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ένα ακόμα παράλογο μέτρο της κυβέρνησης και των αυθεντών της. Θυμηθείτε τα ελάχιστα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

No comments:

Post a Comment